Detox, nu på riktigt!

Tanken att kunna detoxa eller avgifta sig från saker som skadar kroppen är intressant eftersom vi utsätts för allt mer kemikalier och annat onyttigt. Kroppen är generellt sett duktig på att avgifta sig själv men är också duktig på att bilda olika ämnen som vi kan ta skada av. Jag tänker då framför allt på att immunförsvaret som skyddar men också är väldigt effektivt på att göra oss sjuka. För det här är ju vad inflammation handlar om, ett immunförsvar som är i obalans och får oss att bli allt sjukare. Obalansen är ett resultat av att vi åldras men också starkt påverkad av den värld vi lever i. 

I kroppen dör det ungefär 1,2 kilo celler om dagen eller cirka en miljon celler per sekund. Det här är viktigt för att hålla celler och vävnader i gott skick. Skulle inte den här celldöden ske så skulle vi sannolikt bli sjuka ganska snabbt, t ex utveckla cancer. När celler dör frigörs fragment av deras DNA och utsöndras i blodet där de kan nå även avlägsna platser. Även om kroppen säkert i viss mån har förmågan att hantera dessa cellfria DNA-partiklar så vet man att de ökar vid olika sjukdomar. Man vet också att de fungerar som DAMP (skadeassocierade molekylära mönster) som får immunceller att aktiveras. Vad gör aktiverade immunceller? Jo de driver på inflammation. Inflammation ökar celldöd och ännu fler av de här partiklarna frigörs. På så sätt drivs det på en inflammatorisk loop som sker från att en döende cell påverkar andra celler. 

Att "avgifta" såna DNA-partiklar har visat ha effekt vid t ex sepsis, Covid och sannolikt en massa annat men man har inte gjort så många kliniska studier än. En studie på möss visade att en avgiftning under mössens livstid bidrog till minskad degenerativa förändringar i hjärnan, minskad mitokondriellt och metabol dysfunktion, längre telomerer än möss som inte avgiftades och förbättrad antioxidantstatus i friska celler. Visst låter det fantastiskt? De här studierna har en sak gemensamt och det är att de grundar sig på två ämnen som vi använder i produkten RCU Detox. Trots dess enkelhet har de här två ämnena visats påverka sepsis lika mycket som antikroppar framtagna för att avgifta/neutralisera såna här partiklar.  I en studie på cancerpatienter visade man att 21 av 23 biomarkörer påverkades.  Alltså, vi talar om något som är ganska kraftfullt.

RCU är som sagt enkelt. Två ämnen, resveratrol och kopparbisglycinat. Det unika ligger i mängderna av dessa och proportionen mellan dem. Till skillnad från vad vi är vana vid så verkar det som att mindre är bättre och t ex mängden koppar per dos är bara 560 nanogram! Det går en miljon nanogram på ett milligram så det är extremt låg dos. Där de här två ämnens kommer i magen hjälper resveratrol till att reducera kopparn till envärt koppar. Den här kopparn går ut i blodet och tycks effektivt neutralisera/förstöra de här DNA-partiklarna som cirkulerar i blodet. På så sätt kan en pytteliten dos RCU Detox hjälpa till att avlägsna dessa partiklar som driver på inflammation. 

Jag tror att det här är något som de flesta människor skulle vinna på att ta. Det är så många som tar en massa olika kosttillskott som inte gör någon nytta medan det här är något som enligt studier kan göra en enorm skillnad.... det är så enkelt och kostar inte speciellt mycket. 
Källor:
 Subramaniam, S., Vohra, I., Iyer, A., Nair, N. K., & Mittra, I. (2015). A paradoxical relationship between Resveratrol and copper (II) with respect to degradation of DNA and RNA. F1000Research, 4, 1145. https://doi.org/10.12688/f1000research.7202.2

Pilankar, A., Singhavi, H., Raghuram, G. V., Siddiqui, S., Khare, N. K., Jadhav, V., Tandel, H., Pal, K., Bhattacharjee, A., Chaturvedi, P., & Mittra, I. (2022). A pro-oxidant combination of resveratrol and copper down-regulates hallmarks of cancer and immune checkpoints in patients with advanced oral cancer: Results of an exploratory study (RESCU 004). Frontiers in oncology, 12, 1000957. https://doi.org/10.3389/fonc.2022.1000957

Mittra I, et al. Resveratrol and Copper for treatment of severe COVID-19: an observational study (RESCU 002) medRxiv. 2020;6:1–13. 

Pal, K., Raghuram, G. V., Dsouza, J., Shinde, S., Jadhav, V., Shaikh, A., Rane, B., Tandel, H., Kondhalkar, D., Chaudhary, S., & Mittra, I. (2022). A pro-oxidant combination of resveratrol and copper down-regulates multiple biological hallmarks of ageing and neurodegeneration in mice. Scientific reports, 12(1), 17209. https://doi.org/10.1038/s41598-022-21388-w